Karatepe Aslantaş Yazıtları, UNESCO Dünya Belleği Uluslararası Kütüğü’ne kaydedildi

Kadirli Karatepe Aslantaş Yazıtları UNESCO Dünya Belleği Kütüğü’ne Kaydedildi

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bulunan Karatepe Aslantaş Yazıtları, UNESCO Dünya Belleği Uluslararası Kütüğü’ne kaydedildi. Anadolu hiyeroglif ve Fenike dillerinin bir arada kullanıldığı yazıtlar, Karatepe Yazıtları adıyla tescillendi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, OKÜ ve KÜRSAD iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda, Türkiye’den belgesel miras olarak kaydedilen yazıtlar, 2 bin 700 yıllık tarihe ışık tutuyor.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ve İl Kültür Müdürü Burhan Torun, arkeolojik alanda yapılan incelemede bulundular. Yılmaz, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin Anadolu’nun önemli bir parçası olduğunu belirterek, UNESCO Dünya Belleği’ne kaydedilmesinin önemini vurguladı.

“Adanava’nın Uç Kalesi”

Yılmaz, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin geç Hitit dönemine ait olduğunu ve Anadolu’nun kent devletlerinden Adanava’nın bir uç kalesi olduğunu belirtti. Mimarlık ve sanatın harika bir örneği olan müze, dönemin savunma mimarlığını yansıtıyor.

1950 yılında Korundu

Karatepe-Aslantaş’ı diğer arkeolojik alanlardan ayıran özelliklerden biri, Fenikece ve Luvice olarak tasarlanan çift dilli yazıtlardır. Yazıtların Luvi hiyeroglifi, dilbilim çalışmalarına önemli katkı sağlamıştır. Ayrıca, arkeolog Halet Çambel’in 1950’li yıllarda alanın korunmasına yönelik çalışmaları sayesinde, bölge tarihi bir milli park ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Related Posts

34 yaş kadın kontenjanı ilk mezunlarını verdi

Yükseköğretim Kurumu’nun 2023-2024 yılında başlattığı üniversiteye gidememiş 34 yaş üstü kadınlar için ek kontenjan uygulaması, ilk mezunlarını, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (BEUN) verdi. 29 kadın öğrenci, diplomalarını alıp kep atmanın heyecanını yaşadı.

YKS sınavı ne zaman 2025? ÖSYM takvimi – Üniversite sınavı YKS sınav giriş belgesi yayınlandı mı, sınav yerleri belli oldu mu? TYT-AYT-YDT sınavına kaç gün kaldı? İşte ÖSYM sınav yeri sorgulama bilgisi!

Üniversite sınav tarihi 2025 yaklaşırken, gözler de YKS sınav giriş belgesi sorgulama ekranına çevrildi. Bu yıl YKS başvuruları 6 Şubat 2024’te başladı ve 03 Mart 2024’te sona erdi. Geç başvurular ise 11-13 Mart tarihleri arasında tamamlandı. Sınavın başvuru sürecinin ardından adaylar da üniversite sınavı giriş yerlerini beklemeye başladı. Üniversiteye giriş kapsamında haziran ayında uygulanacak olan söz konusu sınav TYT, AYT ve YDT olmak üzere üç oturumda gerçekleşecek. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden yada e-Devlet giriş ile T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle edinebilecek. Haziran ayında yapılacak olan YKS’ye 10 gün kala sınav yerleri belli olacak. Peki, 2025 üniversite sınavı ne zaman yapılacak? YKS sınav yerleri belli oldu mu, nasıl ve nereden öğrenilir? İşte, ÖSYM takvim bilgisi ve ayrıntılar.

2025 DUS sınav sonuçları açıklandı mı? DUS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) 2025 sonuç tarihi ÖSYM tarafından duyuruldu. Peki, 2025 DUS sonuçları açıklandı mı? DUS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Sinan Poyraz öldü mü, yaşıyor mu? Mehmet Akif Sinan Poyraz kimdir?

Sinan Poyraz, sosyal medya dünyasında “Facia Üçlü” ekibiyle tanınan, Vine ve YouTube platformlarında çektiği absürt komedi videolarıyla milyonların sevgisini kazanan bir fenomen ve oyuncu. Adana doğumlu Mehmet Akif Sinan Poyraz, zorlu bir çocukluk geçirmesine rağmen enerjisi ve mizah anlayışıyla geniş bir hayran kitlesine ulaştı. “Karışma Bende” gibi sinema filmlerinde rol alarak beyazperdede de adından söz ettiren Poyraz, son dönemde hakkında çıkan “Sinan Poyraz öldü mü?” iddialarıyla gündeme geldi. Peki, Sinan Poyraz kimdir, öldü mü, yaşıyor mu?

Ekrem İmamoğlu’nun X (Twitter) hesabı kapatıldı mı, neden erişim engeli geldi? Dezenformasyonla Mücadele Merkezi açıkladı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun X (Twitter) hesabına erişim engeli getirildiği iddiaları sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), 8 Mayıs 2025 tarihinde yaptığı resmi açıklamayla, İmamoğlu’nun hesabından 24 Nisan 2025’te yapılan bir paylaşımın “suç işlemeye alenen tahrik” suçunu oluşturabileceği gerekçesiyle erişim engeli getirildiğini duyurdu. Peki, Ekrem İmamoğlu Twitter hesabı neden kapandı? Ekrem İmamoğlu’nun X hesabı kapatıldı mı?

‘Prens’ dizisinin galası gerçekleşti: Başrol ve teknik ekip geceye katılmadı

‘Prens’ dizisinin galası gerçekleşti: Başrol ve teknik ekip geceye katılmadı