Selülite neden olan en kötü 5 yiyecek

Cildi portakal kabuğu görünümüne sokan selülit, kadınların yaklaşık yüzde 85’inde görünen yaygın ve inatçı cilt sorunlarından biri. Zararsız olmasına rağmen kesin bir tedavisi de bulunmuyor. Fakat yediklerinizle selülit oluşumunu engelleyebilirsiniz. 

Selülit oluşmasının nedeni, cildin altındaki yağ dokusunun bağ dokusuna baskı yapmasıyla oluşuyor. Dermatolog Dr. Ariel Haus bu cilt rahatsızlığı için, “Selülit, yağ dokusunun iltihaplanmasıdır. Zayıf kan dolaşımı, hormonal değişiklikler, yaşlanma, genetik faktörler, egzersiz eksikliği, sigara, alkol ve kötü beslenme gibi pek çok nedeni vardır” diyerek bazı yiyecekler için uyarıda bulundu. 

Beslenme terapisti Kirsten Humphreys ise, “Selülit neredeyse tüm kadınlarda var; bu normal ve utanılacak bir şey değil. Ancak yediğimiz yiyeceklerle cildimizi destekleyebiliriz” ifadelerini kullanıyor.

DİYETLE SELÜLİT İLİŞKİSİ

Yağ, şeker ve tuz oranı yüksek işlenmiş gıdalar, vücutta iltihabı artırarak yağ hücrelerinin genişlemesine, su tutulmasına ve şişkinliğe yol açıyor. Bu durum, cildin incelmesine ve elastikiyetini kaybetmesine neden olarak selüliti daha belirgin hale getiriyor.

Obesity Reviews dergisinde yayımlanan bir araştırma, bağırsak bakterilerinden kaynaklanan lipopolisakkarit (LPS) moleküllerinin bağırsak duvarından sızarak yağ dokusunda birikip selüliti tetikleyebileceğini öne sürdü.

Beslenme uzmanı Sarah Carolides ise bağırsak ve karaciğere zarar veren işlenmiş, rafine gıdaların selülite zarar verdiğini söylüyor.  Katkı maddesi yoğun ve besin değeri düşük olan gıdalar toksin birikimine neden oluyor. 

TUZLU PEYNİRLER

Yüksek tuz içeren feta, hellim, parmesan ve çedar gibi peynirlerin fazla tüketimi  su tutulmasına ve iltihaba yol açarak selüliti kötüleştirebiliyor. Daha az tuzlu seçenekler arasında mozzarella, İsviçre peyniri, ricotta ve süzme peynir yer alıyor. Bunları tüketebilirsiniz. 

HAZIR MAKARNA SOSLARI

Tuz kadar şeker de kolajen üretimini engelleyerek cildin incelmesine ve selülitin belirginleşmesine neden olur. Kavanoz veya paket makarna sosları, gazlı içecekler ve tatlandırıcılı diyet içecekler hem iltihabı tetikler hem de bağırsak sağlığını bozabilir.

PROTEİN TOZLARI

Öğün yerine kullanılan protein tozlarında lif bulunmaz. Lif eksikliği, bağırsak hareketlerini yavaşlatarak toksinlerin vücutta daha uzun süre kalmasına ve selülit görünümünün artmasına neden olabilir.

İŞLENMİŞ ETLER

Pastırma, salam, yağlı kırmızı etler ve fast food gıdalar, aşırı tüketildiğinde dolaşımı bozarak iltihaplanmaya yol açar. Kırmızı etin işlenmemiş ve az yağlı parçaları tercih edilmeli, tüketim sıklığı azaltılmalıdır.

UZMANLARDAN SELÜLİT İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

Günlük tuz alımını 3-5 gramla sınırlandırın.

Lif açısından zengin tam tahıllar, sebzeler ve baklagillere ağırlık verin.

Şekerli ve işlenmiş gıdalardan uzak durun.

Bol su için ve düzenli egzersiz yapın.

Proteini tavuk, balık, süzme peynir ve bitkisel kaynaklardan alın.

Uzmanlar, selülitin tamamen ortadan kaldırılamayacağını ancak sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve doğru yaşam alışkanlıklarıyla görünümünün azaltılabileceğini ifade etti.

 

Related Posts

Diyetler bağırsak florasını nasıl mahvediyor?

Glutensiz beslenme, ketojenik diyet, aralıklı oruç… Sağlıklı sandığınız birçok diyet, bağırsak florasına darbe indiriyor olabilir. Mikrobiyota uzun süreli açlığı sevmiyor. Bağırsaklar, moda diyetleri değil dengeyi sever. Lif, fermente gıda ve doğal saatinde gelen öğünler olmadıkça, en sağlıklı beslenme biçimi bile mikrobiyotayı çökertiyor.

Lenfomada zamanlama önemli: Erken tanı ile tedavi mümkün

Medical Point Gaziantep Hastanesi Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Eser, halk arasında “lenf bezi kanseri” olarak bilinen lenfomanın, erken tanı sayesinde büyük ölçüde kontrol altına alınabildiğini söyledi.

Mor besinlerin farkı

Antosiyanin; bitkilere mavi, mor ve kırmızı renkleri veren doğal pigmenttir. Bu sayede meyve sebzeler çok güçlü antioksidanlara dönüşür. Kalpten, kan basıncını düşürmeye ve kanser riskini azaltmaya kadar birçok faydası olan bu yiyecekler günlük beslenmeye eklenmelidir.

Profesörün, “yanlışlıkla yutulanlar” koleksiyonu

Profesörün, “yanlışlıkla yutulanlar” koleksiyonu

Aşırı sıcak günlerde geceleri de su içmek gerekebilir

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, iklim değişikliğine bağlı sıcak havanın etkisiyle böbrek yetmezliğinin daha genç yaşlarda görülebileceğini belirterek, “Nemin ve sıcaklığın arttığı, güneşin etkisinin uzun süre yaşandığı gecelerde su ihtiyacı bütün bir gece boyunca devam edecek. Onun için yatak odanızda mutlaka suyunuz bulunsun.” dedi.

Yediğiniz dondurmalara dikkat: Katkı maddeleri dikkat eksikliğine yol açabilir

Hazır dondurmalardaki katkı maddelerinin, çocuklarda dikkat eksikliği ve davranış bozukluklarına yol açabildiğini söyleyen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, “Çocuğunuzun en sevdiği o rengarenk dondurma, düşündüğünüzden daha fazlasını içeriyor olabilir” dedi.