Profesörün, “yanlışlıkla yutulanlar” koleksiyonu

İç Hastalıkları Uzmanı, Yanlışlıkla Yutulan Cisimleri Koleksiyon Yaptı

Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Mustafa Akçam, hastalarından çıkardığı yabancı cisimleri koleksiyon haline getirdi. Bu cisimler arasında para, mıknatıs, toka, çivi, çatal iğne, küpe, yüzük, karabina, pil ve oyuncaklar yer alıyor.

Prof. Dr. Akçam, genellikle çocukların mide veya nefes borusuna kaçırdığı ve cerrahi müdahale gerektiren cisimlerin 10 yılda 350 çocuktan çıkarıldığını belirtiyor. Yemek borusunda sıkışan cisimler yüzünden yemek yiyemeyen çocuklarla karşılaştıklarını ve nefes borusuna kaçan cisimlerin ise öksürük ve solunum sıkıntısına neden olduğunu ifade ediyor.

En Çok Madeni Para Çıkarıldı

Yabancı Cisim Yutmanın Tehlikeleri

Prof. Dr. Akçam, hastaların şikayetleri ve ailelerin anlattıkları hikayelere göre tedavi uyguladıklarını, film çekimlerinde cam veya plastik gibi maddelerin görülmediğini belirtiyor. Endoskopi ile cisimleri belirleyip gerekli prosedürlerle çıkardıklarını vurgulayan Prof. Dr. Akçam, kesici ve delici cisimlerin yemek borusuna zarar verebileceğine dikkat çekiyor. Yabancı cisimlerin tehlikelerini anlatan Akçam, damarlara zarar verip kanamaya, tıkanıklığa, delinmeye, enfeksiyona ve zehirlenmeye yol açabileceğini belirtiyor.

Ailelere Uyarılar

Prof. Dr. Akçam, ailelere çocukları için şu tavsiyelerde bulunuyor: “Çocuğunuzun erişebileceği yerlerde metal para, mıknatıs, toka gibi küçük cisimler bırakmayın. Özellikle temizlik malzemelerini çocuğun ulaşamayacağı yerlerde saklayın ve çocuğunuzu bu cisimlerden uzak tutun.”

Related Posts

Aşırı sıcak günlerde geceleri de su içmek gerekebilir

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, iklim değişikliğine bağlı sıcak havanın etkisiyle böbrek yetmezliğinin daha genç yaşlarda görülebileceğini belirterek, “Nemin ve sıcaklığın arttığı, güneşin etkisinin uzun süre yaşandığı gecelerde su ihtiyacı bütün bir gece boyunca devam edecek. Onun için yatak odanızda mutlaka suyunuz bulunsun.” dedi.

Yediğiniz dondurmalara dikkat: Katkı maddeleri dikkat eksikliğine yol açabilir

Hazır dondurmalardaki katkı maddelerinin, çocuklarda dikkat eksikliği ve davranış bozukluklarına yol açabildiğini söyleyen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, “Çocuğunuzun en sevdiği o rengarenk dondurma, düşündüğünüzden daha fazlasını içeriyor olabilir” dedi.

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

Alzheimer riskini artıran yeni genetik varyant tespit edildi

Avustralya’da yapılan çarpıcı araştırma, yaşlı erkekleri daha fazla etkileyen genetik bir varyantın Alzheimer riskini ciddi oranda yükselttiğini ortaya koydu.

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artıyor

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artarken yeni dalganın bu ay içinde zirve noktasına ulaşacağı ve hazirandan itibaren düşüşe geçeceği öngörülüyor.

Sohbet robotları ile dertleşmek ruh sağlığı sorunlarına çözüm olabilir mi?

Sohbet robotları ile dertleşmek ruh sağlığı sorunlarına çözüm olabilir mi?