Mısır’dan geldi, Kütahya’da Pekin ördeği çiftliği kurdu

Mısırlı Girişimci Kütahya’da Pekin Ördeği Yetiştiriyor

Mısırlı girişimci Servet Abdelwahab, Kütahya’da kurduğu çiftlikte Pekin ördeği yetiştiriyor. Kütahya’da 2020 yılında Turgutlar köyü yakınında kiraladığı kıraç arazide çiftlik kuran Abdelwahab, yılda 200 bin Pekin ördeği yetiştiriyor. Çiftlikte biri veteriner olan iki oğluyla birlikte çalışan Abdelwahab, başlangıçta yaklaşık 1 milyon dolarlık bir yatırımla arazide 3 kümes kurarak yılda 12 bin Pekin ördeği yetiştiriyordu. Ancak zamanla bu sayıyı 200 bine çıkardı. Amacı ise ilerleyen dönemde yılda 1 milyon Pekin ördeği yetiştirmek ve ihracat yapmak.

Abdelwahab, Pekin ördeğinin etinin ekonomik değerinin yüksek, lezzetli ve yüksek protein içerdiğini belirtiyor. Fransa’da aldığı Pekin ördeği yetiştiriciliği eğitiminden sonra 2020 yılında Kütahya’ya geldiğini ve devletin teşvikiyle kiraladığı kıraç arazide yatırım yapmaya karar verdiğini söylüyor. Gelecek planları arasında ise kümes sayısını artırarak yıllık üretimi 1 milyon pekin ördeğine çıkarmak var. Ayrıca köylerde yaşayan insanlara ekonomik katkı sağlamak için projeler geliştiriyor.

Mısırlı girişimci, gelecek yıllarda Mulard ördek türünü yetiştirmeye başlayacaklarını ve Türkiye ve Doğu Avrupa’da bu ırkı üreten ilk firma olacaklarını belirtiyor. Mulard ördeği, sadece 2 ayda 6 kilogram canlı ağırlığa ulaşabilen bir türdür ve değerli yağlı karaciğer üretimi için idealdir.

Veteriner Muhammed Abdelwahab ise Pekin ördeklerine günde iki kez yem verdiklerini ve katma değeri yüksek bir kanatlı olduğunu vurguluyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Bakan Işıkhan duyurdu: Binlerce kişinin emekliliği iptal edilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı canlı yayında 9 bin kişi tarafından sahte boşanma yoluyla yetim aylığı alındığını duyurdu. Işıkhan, 7 bin 400 kişi hakkında işlem başlatılarak, adreslerine gerekli tebligatların gönderildiğini duyururken, bu kişilere ödenen rakamların faiziyle geri alınması için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

TOBB Başkanı: Enflasyonu tek haneye indirmeden riskleri azaltamayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yüksek enflasyon, enflasyon tek haneye inmeden ekonomideki riskleri azaltamayız.” dedi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir