ABD’den IMF ve Dünya Bankası’na sert uyarı!

ABD Hazine Bakanı Bessent: IMF ve Dünya Bankası’na Odaklanmaları Gerekiyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanı Scott Bessent, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın temel görevlerine odaklanmaları gerektiği çağrısında bulunarak, bu kurumları rotalarından saptırmamaları halinde işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu’nda konuşan Bessent, uluslararası ekonomik sistemin dengesizliğine dikkat çekti.

Bessent, IMF ve Dünya Bankasını yeniden kuruluş amaçlarına odaklanarak uluslararası sistemi düzene sokmanın önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, bu kurumların paydaşlarına hizmet ettiğinden emin olmak için reformlar yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Küresel finansa denge getirmek için IMF ve Dünya Bankasının net bir liderlik sergilemesi gerekecek.” dedi.

‘Önce Amerika’ Sözleri

Scott Bessent, “‘Önce Amerika’ demek ‘yalnız Amerika’ demek değildir” ifadesini kullanarak, bunun aslında ticaret ortakları arasında “daha derin işbirliği ve karşılıklı saygı” çağrısı olduğunu belirtti.

Bessent, ABD’nin IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kurumlarda liderliğini artırmayı hedeflediklerini ve daha güçlü bir liderlik rolüyle “Önce Amerika” yaklaşımının küresel ekonomik sisteme adaleti geri getirmeyi amaçladığını söyledi.

Dengesizliklerin özellikle ticaret alanında açıkça görüldüğünü belirten Bessent, ABD’nin küresel ticareti yeniden dengelemek için adım attığını aktardı.

”Çin’in Değişmesi Gerekiyor”

Bessent, özellikle Çin’in yeniden dengelenmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, Çin’in ihracata dayalı ekonomik modelinin sürdürülemez olduğunu ve tüm dünyaya zarar verdiğini belirtti. Bessent, “Çin’in değişmesi gerekiyor. Ülke değişmesi gerektiğini biliyor. Herkes değişmesi gerektiğini biliyor. Biz de değişmesine yardımcı olmak istiyoruz çünkü bizim de yeniden dengelenmeye ihtiyacımız var” dedi.

Bessent, Çin’in ihracat fazlasındaki modelden uzaklaşıp, iç tüketimi ve talebi destekleyen bir modele geçmesinin küresel denge için faydalı olacağını belirtti.

Bessent, ABD’ye yönelik sürekli talep bağımlılığının küresel ekonomik dengesizliğin bir parçası olduğunu vurgulayarak, bu uygulamaların ABD talebine küresel bağımlılığı artırdığını ve küresel ekonomiyi zayıflattığını ifade etti.

Trump’ın IMF ve Dünya Bankası Şartları

Bessent, Trump yönetiminin ABD’nin küresel ekonomik liderliğini sürdürme ve genişletme kararlılığını vurgulayarak, “IMF ve Dünya Bankası uluslararası sistemde önemli roller üstleniyor. Trump yönetimi de bu kurumlarla çalışmaya istekli.” şeklinde konuştu.

Bessent, mevcut durumda IMF ve Dünya Bankası’nın görevlerini yerine getirmede eksik kaldığını belirterek, Trump yönetiminin bu kurumlar üzerindeki etkisini artıracağını ve önemli görevlerini yerine getirmeleri için baskı yapacağını aktardı.

Bessent, bu kurumların temel görevlerine odaklanmaları için çağrı yaparak, IMF’nin uluslararası para işbirliğini teşvik etme, uluslararası ticaretin dengeli büyümesine destek olma ve zararlı politikaları önleme görevlerine geri dönmesi gerektiğini savundu.

”Çin’e Hesap Sorulmalı”

Bessent, IMF’nin artık görev alanından uzaklaşarak iklim değişikliği, toplumsal cinsiyet ve sosyal meselelere odaklandığını ifade ederek, Çin gibi küresel düzeyde dengesizliğe neden olan ülkelerin IMF tarafından hesaplanması gerektiğini savundu.

Dünya Bankası’nın da amacına uygun hale getirilmesi gerektiğini belirten Bessent, Çin’e hala “gelişmekte olan ülke” muamelesi yapıldığının absürt olduğunu kaydetti.

Related Posts

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Bakan Işıkhan duyurdu: Binlerce kişinin emekliliği iptal edilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı canlı yayında 9 bin kişi tarafından sahte boşanma yoluyla yetim aylığı alındığını duyurdu. Işıkhan, 7 bin 400 kişi hakkında işlem başlatılarak, adreslerine gerekli tebligatların gönderildiğini duyururken, bu kişilere ödenen rakamların faiziyle geri alınması için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

TOBB Başkanı: Enflasyonu tek haneye indirmeden riskleri azaltamayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yüksek enflasyon, enflasyon tek haneye inmeden ekonomideki riskleri azaltamayız.” dedi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir