Çocuklarda keneye karşı “vücut kontrolü” uyarısı

Çocuklarda Kene İle İlgili Uyarılar

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Pediatrik Enfeksiyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, çocuklarda kene ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Aydın, özellikle piknik gibi alanlardan dönüşte tüm vücuda bakılması gerektiğini ve kenelerin kulak arkası, ense ve saç ile örtülü alanlarda rahatlıkla gözden kaçabildiğini belirtti.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) nairovirüs grubundan bir virüsün oluşturduğu bir hastalık olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aydın, bu hastalığın genellikle hayvanlardan insanlara bulaştığını ifade etti. Bahar aylarında bağ ve bahçeye çıktıktan sonra vücudu tutan kenelerin hastalığı bulaştırabileceğini söyleyen Aydın, hastalığın özellikle Artvin, Bayburt ve Tokat gibi bölgelerde endemik olduğunu ve bu bölgelerde kenelerin bulaşması sonucu hastalığın ortaya çıkabildiğini belirtti.

Doç. Dr. Aydın, hastalığın kene ısırmasından sonraki ilk 10 gün içinde belirtilerini gösterdiğine dikkat çekerek ateş, kas ağrısı, döküntü, bulantı, kusma gibi belirtilere karşı tetikte olunması gerektiğini belirtti. Özellikle kulak arkası, ense ve saç ile örtülü alanlarda kenenin gözden kaçabileceğini söyleyen Aydın, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Havaların mevsim normallerinin altında seyrettiğine dikkat çeken Aydın, kenelere çıplak elle müdahale edilmemesi gerektiğini ve en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek kenelerin uzmanlar tarafından çıkarılmasını tavsiye etti. Kenenin ezilmesi durumunda hastalığın bulaşabileceğini belirten Aydın, hastaların kene ısırılmasından sonra semptomları takip etmeleri gerektiğini vurguladı.

Çocuklarda Kene İle İlgili Uyarılar

Doç. Dr. Aydın, çocuklarda kene ile karşılaşmanın daha hafif semptomlarla seyrettiğine değinerek, Artvin’den kabul ettikleri ilk çocuk vakasının genel durumunun iyi olduğunu ve hastayı taburcu ettiklerini söyledi. Aydın, hastalığın ölümcül olabileceğini hatırlatarak, erişkinlerde ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu ve hastaların semptomları takip etmeleri gerektiğini belirtti.

Ölüm vakalarının kanama nedeniyle sıklıkla gerçekleştiğini ifade eden Aydın, en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak kenelerin çıkarılması gerektiğini söyledi. Hastalığın ciddiyetine dikkat çeken Aydın, vatandaşları kene ısırmasından sonra belirtileri takip etmeleri konusunda uyardı.

(AA)

Related Posts

Hizmetli mi ? Hizmetli Memur mu ?

Birlik Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Kucur’un Kamuda Çalışan Hizmetli Personeller ile ilgili yaptığı basın Açıklamasıdır.

Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, ani kalp krizi vakalarının, Covid-19 aşıları ve kalp-damar sağlığı üzerindeki etkisini değerlendirdi. Aşılara yönelik spekülasyonların bilimsel verilere dayanmadığını belirten Özlü, “Aşı olanların pıhtı ile ilgili hastalıklarının oranı, aşı olmayanlara kıyasla belirgin şekilde az olduğu ve aşı olmayanlarda ise 3 kat fazla pıhtılı hastalık ortaya çıkmış. Aşıların, pıhtı ile ilişkili kalp-damar, beyin-damar ve toplardamar sistem hastalıklarından koruduğu belirlenmiş” dedi.

Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA’yı bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!