Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir: Hindistan ve Pakistan Arasındaki Tartışmalı Bölge

Keşmir bölgesi, Hindistan ve Pakistan arasındaki 70 yıldan fazla süren anlaşmazlığın merkezinde bulunmaktadır. Bu bölge, 22 Nisan’da 26 turistin öldürüldüğü saldırı ve ardından 7 Mayıs’ta gerçekleşen Hindistan’ın hava saldırıları ile tekrar gündeme geldi.

1947 yılında Hindistan’ın bağımsızlığını ilan etmesi ve ardından Pakistan’ın kurulmasının asılından beri Keşmir, iki ülke arasında süregelen bir anlaşmazlık konusudur. Bölge, dünyanın en askerileşmiş bölgelerinden biridir.

Keşmir üzerinde hem Pakistan hem de Hindistan hak iddia etmekte olup, bu iki nükleer güç, bölgenin kendi sınırlarında kalan kısımlarında kısmi kontrol sahibidir. Aynı zamanda bölgenin bir kısmı da Çin’in kontrolü altındadır.

Hindistan ve Pakistan arasındaki anlaşmazlık, Keşmir lideri Hindu Hari Singh’in imzaladığı geçici anlaşmanın yorumlanmasıyla da devam etmektedir. Pakistan, Keşmir’in statüsünün belirlenmesi için referandum talep ederken, Hindistan ise bölgenin Hindistan ve Pakistan arasındaki müzakereler yoluyla çözümlenmesi gerektiğini savunmaktadır.

Her ne kadar taraflar arasında 1972’de imzalanan “Simla Anlaşması” ile kontrollü bir hattın belirlenmesi kararı alınsa da, Keşmir’in siyasi statüsü hala belirsizliğini korumaktadır. Bu anlaşmazlık, bölge halkı tarafından da bağımsızlık taleplerine neden olmaktadır.

Keşmir, yıllar boyunca Hindistan ve Pakistan arasında savaşların sebebi olmuş; bölgede yaşanan karmaşık durum, 1989’da başlayan isyan ile daha da derinleşmiştir. Bu çatışmalar, on binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve bölgede uzun süren çatışmalara sebep olmuştur.

Cemmu-Keşmir eyaletinde 2019’da alınan özerklik statüsü kararı, bölgedeki gerilimi artırmış ve Hindistan ve Pakistan arasındaki anlaşmazlığı daha da derinleştirmiştir. İki ülke arasında barışçıl bir çözüm sağlama konusunda henüz bir ilerleme kaydedilememiştir.

Related Posts

Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası Rusya’dan açıklama

Kremlin’den Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefon görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, “Erdoğan Rusya’nın önerisine tam destek verdiğini ifade etmiş ve İstanbul’da görüşmeler için bir mekan sağlamaya hazır olduğunu vurgulamıştır” denildi.

130 kişinin öldüğü Çuhadar Sitesi davasında 1 hapis, 1 beraat

Kahramanmaraş’ta 130 kişinin hayatını kaybettiği Çuhadar Sitesi’nin 6 Şubat’taki ilk depremde yıkılması ile ilgili Sıtkı Okumuş (57) 15 yıl 6 ay 24 gün hapis cezasına çarptırıldı, Fatih Karakale (67) beraat etti, firari Enes Köksalmış’ın (58) dosyası ayrıldı.

İsrail basını, Trump yönetiminin Hamas ile ateşkes için Netanyahu’ya baskı yaptığını öne sürdü

Tel Aviv merkezli Haaretz gazetesi, ABD yönetiminin İsrail yönetimine Gazze’de ateşkes için baskı yaptığını iddia etti. Gazete, ismini açıklamadığı bir kaynağa dayanarak, Başkan Trump’ın Mayıs ayında planlanan Orta Doğu ziyareti öncesinde Hamas’la ateşkes anlaşması sağlanması için diplomatik girişimlerin yoğunlaştığını belirtti.

Ankara için saat verildi: Valilik ve Mansur Yavaş paylaştı

Ankara’da yarın da kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına bekleniyor. Meteorolojik duruma ilişkin olarak Ankara Valiliği ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan uyarı geldi.

Panama: ABD ile askeri anlaşma yeniden müzakere edilmeyecek

Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, protestolara rağmen ABD askerlerine Panama’daki bazı tesislere erişim hakkı tanıyan askeri anlaşmayı yeniden müzakere etmeyeceğini açıkladı.

CHP’den, Bakan Bolat’a sert tepki: ‘Suskun kalarak üreticiyi ve ihracatçıyı sahipsiz bırakıyor’

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, “İhracat pazarlarımızı kaybediyoruz. Faizler yüzde 49’a dayandı, ticari kredilerin yıllık faizi yüzde 60’ı aştı. Ticaret Bakanı suskun kalarak üreticiyi ve ihracatçıyı sahipsiz bırakıyor. Mehmet Şimşek komutasında ekonomi sadece faiz lobilerini mutlu ederken, Ticaret Bakanı ortalıkta görünmüyor” dedi, Bakan Bolat’a seslendi.